dinsdag 15 november 2016

Beleggen als een professionel in olie en grondstoffen

Algen Gionclstoffenprijzen zijn belangrijk voor de kosten van consumentenproducten. )aa maast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Bedrijven in deze sector zijn daarom continu op zoek naar andere materialen en grondstoffen. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan toepassingen van algen in voeding en veizorgingsproducten, als vervanging van aardolie of palmolie. Veel van de fossiele aardolie die nu wordt opgepompt is ontstaan doordat honderden miljoenen jaren geleden dikke lagen algen bij hoge temperaturen en onder druk van landmassa's buigzaam begonnen te veranderen in aardolie.

Tabel consumentenproducten

Opmerkingen
Wordt de fusie Koers
K/W P/B P/S Div% Ticker Ahold-Delhaize € 18 15,9 3,1 0,4 2,7% een succes? AH.AS AkzoNobel € 62 14,8 2,4 1,0 2,3% AKZA.AS Sterke wereld-Anheuser-Busch InBev $108 19,6 3,2 3,7 4,1% marktleider BUD Carlsberg DKK 512 14,8 1,4 1,2 1,8% CARL-B.00 Colgate-Palmolive $63 20,5 41,2 3,4 2,4% Overnamekandidaat CL Heineken € 72 18,7 3,1 2,0 1,5% HEIA.AS Heineken Holding € 63 16,5 2,7 1,7 1,7% Bier met korting HEIO.AS Procter & Gamble $70 17,5 3,0 2,7 3,8% Favoriet in de sector PG Specultief Solazyme $2,90 NEG 2,7 1,6 0,0% koopwaardig SZYM Unilever € 36 18,2 7,7 2,0 3,1% Relatief duur nu UNA.AS

Uitleg bij de tabel: K/W = koers-winstverhouding, koers gedeeld door de verwachte winst per aandeel 2016. Hoe lager hoe beter. P/B = price-to-bonk, verhouding tussen beurswaarde en eigen vermogen. Hoe lager hoe beter. P/S = price-to-sales, verhouding tussen beurswaarde en omzet. Hoe lager hoe beter. Div% = dividendrendement, het laatste of verwachte dividend gedeeld door de beurskoers. Hoe hoger hoe beter. Ticker: gebruik dit symbool om snel de actuele koers van dit aandeel op te zoeken.

Biodiesel uit algen kan in de toekomst echter een alternatief worden voor benzine. Voor het kweken van algen is namelijk veel minder land nodig dan voor suikerriet of soja, gewassen waarmee ook biobrandstoffen worden gemaakt. Algen kunnen voor de helft van hun gewicht bestaan uit vetten waarmee biobrandstoffen worden gemaakt. Dat maakt algenolie 24 keer zo efficiënt als de nummer twee op dit gebied, palmolie. Er zitten veel voordelen aan algenkweek: het is mogelijk om afval- en rioolwater te gebruiken als meststoffen en algen nemen tijdens de groei CO2 op.
Solazyme De meeste bedrijven die zich met de ontwikkeling van brandstoffen en andere producten uit algen bezighouden zijn nog klein en in handen van de oprichters of van private equity. Het Amerikaanse Solazyme heeft wel een beursnotering, aan de Nasdaq (symbool SZYM). De beursgang in 2011 vond plaats tegen 18 dollar per aandeel en werd een succes, mede doordat Goldman Sachs al snel met een koopadvies kwam. Het koersdoel was 31 dollar. Dat doel werd echter nooit gehaald en het aandeel Solazyme was eind 2015 onder de 3 dollar te koop. Die tegenvallende koersontwikkeling heeft te maken met het feit dat Solazyme besloot de ambities voor grootschalige productie van biobrandstoffen te temperen en zich meer te gaan richten op andere toepassingen, waar het op de lange termijn meer toegevoegde waarde denkt te kunnen creëren. Beleggers konden die strategiewijziging eerst niet waarderen. Het 'optimaliseren' van de productportefeuille kan echter op termijn best goed uitpakken. Solazyme heeft producten die kunnen doorbreken op interessante markten. Onder het merk Algenist is het bedrijf actief in cosmetica. De 'anti-aging ' huidverzorging van Algenist bevat alguronzuur en olie uit microalgen. De producten zijn dermatologisch getest, hypoallergeen en wonnen de prestigieuze Franse Marie Claire Prix d 'Excellence de la Beauté 2014. Het merk groeit snel en is nu in 15 landen verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten